Salvia als medicijn tegen drugsverslaving?

January 17, 2012

17 januari 2012: Salvia als medicijn tegen drugsverslaving?

Onderzoekers van de Victoria University in Wellington, Nieuw-Zeeland, verrichten momenteel onderzoek naar Salvia divinorum als onderdeel van een onderzoek naar middelen die ingezet kunnen worden tegen verslaving bij harddrugs als amfetamine en cocaine.

Het onderzoek wordt geleid door Dr Bronwyn Kivell, hoofdonderzoeker aan de afdeling Biologische Wetenschappen. Hij werkt samen met een scheikundige van de Universiteit van Kansas, Verenigde Staten, om de kappa opiaat-receptor en de relatie met diverse stoffen te onderzoeken. Dit is hetzelfde ‘stofje’ in de hersenen wat ook reageert op Salvia.

Waar de meeste hallucinogene stoffen zich aan de serotonine-receptor binden, doet Salvia dat volgens Dr Kivell niet. “Het heeft een unieke structuur en bevat stoffen waarvan wer vermoeden dat ze over anti-verslavende eigenschappen beschikken.”

Een veel voorkomend probleem bij stoffen die op de kappa-opiaat receptoren werken, is dat er vrij extreme bijwerkingen kunnen optreden, waaronder misselijkheid en depressie.

Bij Salvia lijkt dit echter minder het geval te zijn, wat het potentieel interessant maakt voor dergelijk onderzoek.

Het volledige, Engelstalige nieuwsbericht is hier te lezen.

Meer nieuws