Wetenschappers ontdekken 3D atoomstructuur van kap

March 20, 2012

20 maart 2012: Wetenschappers ontdekken 3D atoomstructuur van kappa-opiaat-receptor

In een recent onderzoek wat is gepubliceerd in Nature Magazine wordt Salvia divinorum genoemd. Het onderzoek richtte zich op de functie van de opiaat receptor. De werkzame stof in Salvia, Salvinorin A, is een kappa-opiaat agonist, wat betekent dat de stof zich aan deze receptor bindt en een reactie teweegbrengt (in het geval van Salvia een psychedelische ervaring).

“We weten niet waarom kappa receptoren zijn geëvolueerd, maar we weten dat ze al erg lang bestaan in de evolutie; zelfs kikkers hebben ze,” zo zei Bryan Roth, een van de professoren verbonden aan het onderzoek.

Zelfs psychedelische effecten die verband houden met deze receptor kunnen mogelijk nuttig zijn en ons inzicht geven in perceptie en bewustzijn. “Dit is een receptor die verband houdt met hoe wij de werkelijk ervaren,” aldus Roth.

Het onderzoek onderstreept de theorie dat salvia mogelijk gebruikt kan worden in wetenschappelijk onderzoek en zelfs medicinale eigenschappen kan bezitten.

Lees het volledige (Engelstalige) artikel hier.