Salvia steeds vaker verboden

March 4, 2013

8 maart 2013Salvia steeds vaker verboden

Sinds 2009 is Salvia, met name in de VS, steeds vaker op de lijst van verboden middelen geplaatst. Momenteel zijn er nog maar 18 staten in de VS waar wetgeving rondom Salvia divinorum of het werkzame bestanddeel salvinorin A niet is aangepast. De media hebben hier ongetwijfeld een grote rol in gespeeld, met berichtgeving die vaak onjuist is of op halve waarheden berust. Tevens wordt in veel staten Salvia verboden als gevolg dan de populariteit (en daaropvolgende verboden) van synthetische cannabinoiden, ook al hebben die in werkelijkheid niets met Salvia te maken.

Salvia news

In Canada blijft de situatie onduidelijk. Al in 2011 werd aangestuurd op een verbod, maar tot op heden is dat niet officieel ingevoerd. Veel winkels blijven gewoon salvia en extracten verkopen, al is deze vaak wel verpakt en gelabeled als ‘wierook’. Globalnews plaatste hier onlangs een artikel over.

In Nederland (en de rest van Europa) hoeven we ons voorlopig weinig zorgen te maken. Hoewel Salvia wel op de website van het EMCDDA (European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction) te vinden is, lijkt een verbod voorlopig niet aan de orde. Salvia is momenteel nog op meerdere plekken verkrijgbaar, zowel online als in ‘offline’ smartshops.