Onderzoek naar werking Salvia tegen verslaving

July 25, 2013

25 juli 2013Meer onderzoek naar werking Salvia tegen verslaving

Onderzoekers in Nieuw-Zeeland zijn onlangs een onderzoek gestart waarin gekeken wordt naar de structuur van Salvia divinorum als middel tegen verslaving. Sinds duidelijk is hoe Salvia in de hersenen werkt (en op welke receptor, zie dit bericht) wordt hier in toenemende mate onderzoek naar verricht. Dit meest recente onderzoek valt onder leiding van Dr Bronwyn Kivell, hoogleraar neurobiologie aan de Universiteit van Wellington (Nieuw-Zeeland).

Getracht wordt nu om meer inzicht te krijgen in de link tussen verslaving en stemming. Omdat Salvinorin-A (de werkzame stof in Salvia) minder bijwerkingen zou hebben dan traditionele middelen, worden deze mogelijkheden nu onderzocht.

‘Dit zijn complexe gedragingen. Verslaving is niet zomaar een eenvoudig iets wat je aan- en uitzet. Het heeft te maken met geheugen, impuls, stemming en andere gedragingen – het is vrij ingewikkeld.’, aldus Dr Kivell. ‘Wat we wel direct kunnen aantonen is dat Salvinorin-verwante stoffen de effectiviteit van de neurotransmitter dopamine be├»nvloeden. Er is daardoor geen sprake meer van een high en het haalt dus de beloning in de hersenen weg, waardoor het voor de gebruiker minder interessant (en verslavend) is.’

Lees meer (Engelstalige) artikelen over dit onderzoek: New anti-addiction compound shows promise for drug addicts / Wellington researchers hunt for habit breaker