Filmpje van Salvia-rokende tienerster zorgt voor o

December 14, 2010

Een onlangs uitgelekt filmpje met als hoofdrolspeler de 18-jarige popzangeres Miley Cyrus, waarin zij lurkend aan een waterpijp te bewonderen is, heeft in de VS geleid tot ophef. De bong zou het legale Salvia bevatten, en geen wiet. Als gevolg hiervan is Salvia wederom volop in het nieuws, en het is nog maar de vraag of dat geen nare gevolgen gaat hebben. Immers waren er al steeds meer staten bezig met het verbieden (of hadden plannen hiervoor) van de plant, veelal aangewakkerd door de ‘Spice/K2’ hysterie.

Gelukkig is er soms ook sprake van enige nuance in sommige Amerikaanse nieuwsberichten. Zo meldt de Baltimore Sun dat onderzoekers verbonden aan de John Hopkins universiteit nu zeggen dat Salvia weinig korte termijnschade met zich meebrengt, en onderzoek hiernaar zelfs tot nieuwe medicijnen kan leiden. Ook stopthedrugwar.org gaat hier verder op in. Laten we hopen dat beleidsmakers deze berichten ook goed lezen.